A Felvidéki Históriákról

"Apáról fiúra száll egy-egy történet, az egyik elvesz belőle valamit, a másik hozzátold egy tetszetősebb részt, s végül egy mese válik belőle. Alapja lehet sokszor valamilyen tréfás esemény, történelmi valóság, de kibogozni a meséből az igazságot a legtöbbször már szinte lehetetlenség.“ (Gágyor József)

A Felvidéki Históriák történetei valahogy így születtek: valaki elmesélte őket valakinek valamikor, mások pedig leírták. Mivel a szájhagyomány is tette a dolgát, és az írásbeliség is őrzött meg nekünk szövegeket, ma már nem igazán tudjuk, mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás – egy történetnek sok esetben számos változata született.

Az oldalt azzal a céllal hoztuk létre, hogy összegyűjtse és szórakoztató formában, régióról régióra ismertesse meg a Felvidék egyes településeihez kapcsolódó történeteket, népszerűsítve ezáltal a Felvidék folklórját, népi kultúráját. Csallóköz, Mátyusföld és Vág és Garam köze már elérhető a játékosok számára. 

A történetekről

A Felvidéki Históriák történetei mind műfaji, mind tematikai szempontból nagyon vegyesek: akadnak közöttük történeti mondák, helyi mondák, hiedelemmondák és népmesék is. A szövegekben keveredik a valóság a képzelettel; s hol az egyik, hol a másik hangsúlyosabb. Olvashatunk történelmi eseményekhez (´48-as forradalom és szabadságharc, világháborúk) és a népi hitvilág természetfeletti lényeihez (tündér, boszorkány, iglic, tüzesember) kapcsolódó történeteket egyaránt. Mivel folklórműfajokról van szó, az itt olvasható szövegeken történelmi hitelesség természetesen nem kérhető számon.

Az oldalról

A térképen látható településekhez mind tartozik egy vagy több történet. Hogy sok település nem szerepel a térképen, azzal magyarázható, hogy ezekhez  a településekhez egyáltalán nem találtunk, illetve nem találtunk megjelenítésre alkalmas szöveget.

A címekre kattintva lehet a történeteket elolvasni. A kevésbé ismert illetve idegen szavak (tájszavak, régies kifejezések) értelmezését szómagyarázat és képek segítik. A szövegeket játékos módon, kvízkérdések által  van módunkban feldolgozni, amelyek egy játék részei. A történetekhez életkori ajánlás is tartozik.

A játékról

A játék a „históriákra“ épül. Vagyis anélkül, hogy megismerkednénk velük, nem tudunk játszani. Miközben haladunk településről településre, elénk tárul a Csallóköz, a Mátyusföld és a Vág és Garam köze egy új, izgalmas, sokszor vicces és néhol szomorú, a mondák által megfestett világa. A játékról, annak menetéről, szabályairól ezen az oldalon olvashattok részletesen.

A forrásokról

A Felvidéki Históriák anyagának összeállításakor nyomtatásban megjelent kiadványokból (könyvek, újságok) dolgoztunk, vagyis nem végeztünk szövegfolklór-gyűjtést a Felvidéken. A szövegek felkutatása során minden esetben törekedtünk az eredeti és esetlegesen a különböző szövegváltozatok megismerésére, ezért a szövegek végén feltüntettük az általunk használt, az eredeti és minden egyéb olyan helyet, ahol még előfordul a szöveg. Bízunk benne, hogy ez segíti majd a történetek iránt érdeklődőket, hogy egy-egy témában elmélyülhessenek illetve hogy könnyebben elérjék a kiadványokat.

Szakmai háttér

Hálával és köszönettel tartozunk azoknak a szakembereknek, akik tudásukkal, észrevételeikkel segítettek bennünket munkánk kezdetén. Köszönet illeti Koncsol Lászlót, Liszka Józsefet, Szanyi Máriát és Ilyefalvi Emesét, valamint minden olyan kedves barátunkat, ismerősünket, akik érdeklődésükkel, bátorításukkal támogattak bennünket.  

Most pedig irány a Felvidék színes mondavilágának megismerése!

 

Jó szórakozást kíván

a Felvidéki Históriák csapata

Impresszum

Tartalmi felelős, szerkesztő: Szendi Tünde

Játék, design, működtetés: EGM, s.r.o. - Asztalos Zoltán, Bodzás Gergely, Kasza Róbert, Pápeš Dávid, Polena Réka

Készült a Kukkók Polgári Társulás megbízásából a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával. 

 

Elérhetőség

Kukkók Polgári Társulás

Hlavná 54

930 31 Vajka (Vojka nad Dunajom), Szlovákia

IČO: 37834321

DIČ: 2021281064

 

FELHÍVÁS

A Felvidéki Históriák bővíthető! Várjuk minden kedves felhasználónk levelét, akinek van a tarsolyában – saját vagy szülei, nagyszülei emlékezetében, a falu krónikájában, netán a szülőfalujáról írott könyvben egy-egy, itt még nem szereplő „história“!

A szerkesztők fenntartják a beküldött történetek megválogatásának és szerkesztésének jogát.

Az alábbi űrlap kitöltésével léphettek kapcsolatba velünk: